1. Adresi Seç ;
Altyapı sorgulama ile adres bilgilerinizi girin ve TeknoFiber altyapı durumunuzu öğrenin.
2. TeknoFiber Talebinde bulun ;
Altyapınızda TeknoFiber varsa hemen abone olun yoksa talepte bulunun!
3. Paylaş ve sesini duyur ;
TeknoFiber talebinizi komşularınızla paylaşın, altyapı çalışmalarını tanıdıklarınız ile birlikte hızlandırın !
Fiber Alt Yapı Türleri
Fiber Altyapı Türleri Nelerdir?
Fiber altyapısına sahip olmayan internetlerde bakır kablo ile internet hizmeti sağlanmaktadır. Fakat bu bakır kablolarının belli oranda bir direnci vardır. Mevcut dirençleri bazı dış faktörlerin etkisiyle olumsuz yönde etkilenebilirler. Bu durumda var olan internet hızının düşmesine ve hizmet kalitesinin yavaşlamasına neden olur. Eğer internet hızında belli oranda bir düşüş gerçekleşirse internet hızındaki düşüşe bağlı olarak ping değerinde de düşmeler meydana gelir. Bunun sonucunda da internetinizin donmasına, gezindiğiniz sayfaların yüklenmemesine ve kopmalar yaşamanıza neden olur.
Oysa fiber altyapısına sahip internetlerde bakır kablolar yerine plastik ya da cam malzemeden oluşan kablolar kullanılmaktadır. Bu plastik ya da cam kablolar bakır kablolara oranla çok daha yüksek internet hızına sahiptirler ve bakır kablolardan bağımsız bir hatları mevcuttur. Türkiye sınırları içerisinde şu anki fiber alt yapı kullanım hızı 1000 Mbps’e kadar desteklenir iken diğer gelişmiş ülkelerde bu hız bir hayli yüksektir. Gelişmiş ülkelerde fiber altyapı kullanıcıları telefon hattına ihtiyaç duymadan internete kolay bir şekilde erişim sağlayabiliyorlar.
Yüksek internet hızı ve düşük ping süresi avantajı sağlayan fiber altyapılar kendi içinde dört farklı türe ayrılmaktadır. Fiber altyapı türleri şu şekildedir:
- FTTN
- FTTC
- FTTB
- FTTH
Fiber altyapının 4 farklı türe ayrılmasının en önemli nedeni kullandıkları kablolardır. FTTC ve FTTN türlerinde bakır kablo ile internet hizmeti sağlanmaktadır. Bu durumda her ne kadar bir fiber altyapı türlerinden biri olsalar bile tam anlamıyla bir fiber altyapısına sahip internet kalitesinde hizmet vermediklerini göstermektedir.
FTTN Nedir?
Fiber altyapı türlerinden biri olan FTTN hizmeti santralden tüm mahalleye kadar fiber optik kablolar aracılığı ile internet hizmetinin sağlanmasıdır. Bu altyapıda internet verilen evlerde eski alt yapı bulunmaktadır. Bir telefon hattı aracılığı ile internet hizmeti gerçekleşmektedir. FTTN altyapısında VDSL2 modülasyonu yaygın bir şekilde kullanılırken sağlanan internet hızı ise maksimum 30 ile 40 MBPS arasında değişmektedir. İnternet hizmeti 40 MBPS ile sınırlıdır, daha yüksek bir internet hızı bu türde mevcut değildir.
FTTC Nedir?
Türkiye sınırları içerisinde fiber altyapıya sahip en yaygın kullanılan türlerden birisi FTTC’dir. Santralden tüm sokağa kadar fiber optik kablolar aracılığı ile internet hizmeti sağlanmaktadır. FTTN’de olduğu gibi bu altyapı sisteminde de bakır kablolar kullanılarak internet dağıtımı gerçekleştirilir. FTTN’den tek farkı internet hızıdır. Bu altyapıda 100 MBPS’ye kadar internet hızında hizmet verilmesi mümkündür.
FTTB Nedir?
Santralden binanıza kadar fiber optik kablolar aracılığı ile internet hizmeti sağlanan türdür. Bina içerisinde bulunan dairelere kutu aracılığı ile dağıtım gerçekleşir. FTTB fiber altyapısında internet hızı 1000 Mbps’lere ulaşabilir.
FTTH Nedir?
Dairenizde bulunan modem aracılığı ile internet erişiminizin sağlandığı bir fiber altyapı sistemidir. Oldukça yüksek bir maliyete sahip olduğundan kullanımı yaygın değildir. İnternet hızı 1000 Mbps’ye kadar ulaşabilir. İnternet kullanımının fazla olması çeşitli hizmet türlerini de ortaya çıkarmıştır. Fiber altyapının sağladığı avantajları olsa da türler arasında farklılıklar vardır.
Temel olarak X’ e kadar fiber anlamında kullanılır. Yüksek bant genişliği sunan fiber alt yapılar için kullanılan genel bir terimdir. Burada X fiber kablonun ulaştığı son noktadır. Telekomünikasyon ağlarında fiber kablonun sonlandırıldığı noktaya göre FTTx; FTTN, FTTC, FTTB, FTTH, vb. gibi çeşitli isimlendirmeleri vardır.
FTTN (Fiber to the node)
Düğüme kadar fiber olarak isimlendirilebilir. Santralden saha da bulunan dağıtım kabinlerine kadar fiber kablo, saha dolabından kullanıcıya kadar ki bölümün bakır kablo olduğu yapıdır. Saha dolapları 1-2 km de bir konumlandırılmıştır. Bu yapıda fiber kablonun kullanıcıya mesafesi birkaç km dir. 24 Mbps’e kadar bağlantı hızı sağlanabilir.
FTTC (Fiber to the curb veya Fiber to the cabinet)
Kabine kadar veya kaldırıma kadar fiber olarak isimlendirilebilir. FTTN ile benzerlik gösteren yapının farkı saha kabinlerinin 300-400 metrelik alanda konumlandırılmasıdır. Kullanıcının fibere uzaklığı daha kısa olduğu için bağlantı hız 50Mbps’e kadar çıkabilmektedir.
FTTB (Fiber to the building)
Binaya kadar fiber olarak isimlendirilebilir. Bu yapı da fiber kablo binalarda sonlandırılır ve buradan kullanıcıya kablosuz veya bakır kablo ile dağıtım yapılır. 100 Mbps’e kadar bağlantı hızı sağlanabilmektedir. Bu yapı ile IPTV sağlıklı bir biçimde kullanılabilmektedir.
FTTH (Fiber to the home)
Eve kadar fiber olarak isimlendirilebilir. Fiber optik kablolamanın evde veya ofiste sonlandığı yapıdır. Tam anlamıyla fiber altyapı olduğu için bağlantı hızı 1000 Mbps’e kadar çıkabilmektedir. Gerçek anlamda IPTV kullanılabilmektedir.