IPv6 Nedir?

IPv6 (İnternet Protokolü sürüm 6), İnternet Protokolünün (IP) altıncı revizyonudur ve IPv4’ün halefidir. İnternet özellikli cihazların iletişim kurması için gereken benzersiz IP adreslerini sağlaması açısından IPv4’e benzer şekilde çalışır. Bununla birlikte, önemli bir farkı vardır: 128 bitlik bir IP adresi kullanır.

128 bit olan IPv6 protokolü, her biri iki nokta üst üste ile ayrılmış dört karakter (alfanümerik) içeren sekiz numaralı dizeden oluşur. Bu bize inanılmaz miktarda benzersiz IP adresi verir (Tam olarak 340,282,366,920,938,463,463,374,607,431,768,211,456). Ayrıca, yakın zamanda yeni cihazlara atayabileceğimiz benzersiz IP adreslerimizin tükenmeyeceğini de garanti eder. 

IPv6’nın Faydaları Nelerdir?

IPv6IPv4’e kıyasla daha fazla iyileştirmeler içerir. IPv6 protokolü paketleri daha verimli bir şekilde işleyebilir, performansı ve güvenliği artırabilir. İnternet servis sağlayıcılarını daha hiyerarşik hale getirerek yönlendirme tablolarının boyutunu küçültmelerini sağlar.

IPv6, IP adresleri arzını artırmanın yanı sıra, IPv4’ün birçok eksikliğini de gidermiştir. Bunların en önemlisi güvenliktir.

IPv4 vs. IPv6 Arasındaki Farklar

IPv6‘nın ortaya çıkışı, daha fazla IP adresine ek olarak daha fazla işlevsellik getirdi. Örneğin, IPv6 bant genişliği yoğun paket akışlarının (çoklu ortam akışları gibi) aynı anda birden çok hedefe gönderilmesine olanak tanıyan çoklu yayın adreslemeyi destekler ve ağ bant genişliğini azaltır. 

Fakat bu IPv6’yı, IPv4’ten daha mı iyi mi yapar?

IPv6, bir aygıtın açılır açılmaz bir IPv6 adresi oluşturmasına ve kendini ağa koymasına olanak tanıyan otomatik yapılandırma adı verilen yeni bir özelliğe sahiptir. Cihaz, bir IPv6 yönlendirici arayarak başlar. Bir tane varsa, cihaz bir yerel adres ve global olarak yönlendirilebilir bir adres oluşturarak daha geniş internete erişim sağlayabilir. IPv4 tabanlı ağlarda, cihaz ekleme işlemi genellikle manuel olarak yapılmaktadır.

IPv6, cihazların aynı anda birkaç ağa bağlı kalmasını sağlar. Bunun nedeni, donanımın aynı cihaza otomatik olarak birden çok IP adresi atamasını sağlayan birlikte çalışabilirlik ve yapılandırma yeteneklerinden kaynaklanmaktadır.

IPv4 vs. IPv6: Hız Karşılaştırması

Teorik olarak, döngülerin NAT çevirilerinde boşa harcanması gerekmediğinden IPv6 biraz daha hızlıdır. Ancak IPv6 daha büyük paketlere sahiptir ve bu da bazı kullanım durumlarında onu yavaşlatabilir. Bu noktada gerçekten fark yaratan şey, IPv4 ağlarının olgunlaşmış olması ve dolayısıyla IPv6 ağlarından daha fazla optimize edilmiş olmasıdır. Böylece zamanla ve ayarlamayla IPv6 ağları daha hızlı hale gelecektir.

IPv4 vs. IPv6: Güvenlik Karşılaştırması

IPv6, daha fazla güvenlik göz önünde bulundurularak oluşturulmuştur. IP Güvenliği (IPSec), güvenlik, kimlik doğrulama ve veri bütünlüğü için bir dizi IETF güvenlik protokolüdür ve IPv6’ya tamamen entegre edilmiştir. Fakat IPSec ayrıca IPv4’e tam olarak entegre edilebilir. Bunu uygulamak ISS’lere bağlıdır. 

Neden Kalıcı Olarak IPv6’ya Geçmiyoruz?

Eski teknolojilerin sona ermesi uzun zaman alır ve bir ikame teknolojisine geçiş asla destekçilerinin tercih edeceği kadar hızlı olmaz. IPv6‘ya kalıcı bir geçiş olacak, ancak başarılması onlarca yıl alacak.  The Internet Society tarafından hazırlanan bir rapora göre, geçen yıl dünyada IPv6’nın 24 ülkede toplam IP trafiğinin %15’inden fazlasını oluşturduğu ve %5 eşiğini aşan 49 ülke olduğunu bildirdi. Rapordan da anlayacağınız gibi IPv4’ten IPv6’ya geçiş çok yavaş ilerlemektedir.

Gelişmiş Servis Kalitesi Özellikleri

İnternet Protokolü, doğası gereği farklı uygulamaların hepsini en iyi çaba (best effort) yaklaşımı ile fark gözetmeksizin ele alır. Nedir bu “Best Effort” yaklaşımı; paketler herhangi önceliklendirme olmadan karşı tarafa aktarılır. Aslında sizin gönderdiğiniz paketin içeriği önemli değildir. Sadece görevini yapar ve karşı tarafa iletmeye çalışır. Şu paket önce gitsin bu paket sonra gitsin gibi bir önceliklendirme yapmaz. Bunu yapmaması ağ üzerinde kontrol edilemeyen bir trafiğe yol açabiliyor. Tüm veriler birden ağa düşüyor. Ayrıca bu sistemde paketlerin ne zaman ulaşacağı da ağ üzerindeki trafiğe göre değişir. Kısacası bu sistemde bizim verilerimiz gecikme yaşayabildiği için internet performansımızı etkileyebiliyor. IPv6 başlığında bulunan yeni alanlar trafiğin daha iyi tanımlanması ve buna göre önceliklendirilmesine olanak sağlar. Bu önceliklendirme paket başlığındaki bilgilere göre yapıldığı için, paketin içeriğinin şifrelenmiş olması önceliklendirmeyi etkilemez. Böylece trafiği kontrollü bir ağ elde etmiş olacağız.

Otomatik Adres Yapılandırılması

Otomatik adres yapılandırılması IPv6’nın getirmiş olduğu önemli yeniliklerden. IPv6, ağ üzerinde adres atama sunucusu olmaksızın, ağa bağlı arabirimlerin adres edinmelerine olanak tanıyor. Yani modeminiz evinizde bulunan tüm cihazlara adresleri otomatik olarak atayacak ve bunun için her cihaza ayrı bir ayar yapmanıza gerek olmayacak. Siz modeminize gerekli ayarları yaptıktan sonra gerisini ona bırakın. Tüm akıllı cihazlarınıza otomatik adres tanımlaması yapacak.

          Özetle internet deneyiminizi iyileştirecek bir yenilikle daha kullanıcılarımıza hizmet vermeye başladık. Geleceğin internetini sizlerle birlikte inşa etmeye devam ediyoruz.

                                                                                                                                        Teknobil Telekom